2014. április 24., csütörtök

Az ókor szeretői (Harmadik, negyedik hét)

A harmadik héten egyre jobban beleéltük magunkat a reneszánszba. A csapatoknak csütörtökre el kellett készítenie a rajzra a tablót A/2-es méretben. Ezért is alapítottunk egy Facebook csoportot, hogy mindent, amit a magyar/matek/fizika/rajz tablóval, vagy a filmmel kapcsolatban találunk oda be lehessen linkelni. De a könnyebb kommunikáció érdekében egy csoportos beszélgetést is csináltunk, hogy oda is lehessen írni, ha azt valaki könnyebben észreveszi.

Ezért keddig mindenki gyűjtött oldalakat, ahol Leonardo festészetével foglalkoztunk. Szerda délután Dóri és én megrajzoltuk a címet. Bogi és Zsófi a szöveget írták meg. Dórinak van csak egyedül nyomtatója, ezért ő kinyomtatta nekünk a képeket. Másnap reggel felragasztottuk a képeket, szövegeket, és kész lett a tablónk. 

Rajz órán dolgozatot írtunk, és az óra végén kiment a fejünkből, hogy a tablót beadjuk, de pénteken sikerült. 




Magyar órákon Boccaccio-val foglalkoztunk, a humanizmussal és a Dekameronnal. Az eddigi reneszánsz művek közül leginkább a Dekameron tetszett nekünk. Gondolkoztunk a film témájáról, az is felmerült, hogy a Dekameron egyik novelláját filmesítjük meg. De úgy gondoltuk várunk még egy hetet az előkészületekkel, de a biztonság kedvéért informatika órán néztünk történeteket, és képeket, hogy ha ezt választjuk lesz-e elég anyagunk.
A projekt negyedik hete csak három napból állt a tavaszi szünet miatt. Az irodalom órán Janus Pannonius-szal foglalkoztunk. A magyar tanárnőnk kiosztott egy lapot, melyen rövid, egy-két soros mondatokat látthatunk (ebből öt darab volt), és egy hosszabb szöveg, ezek Janus költeményei voltak tömören, és ki kellett találni, hogy melyik, melyikre vonatkozik. A hosszabb szöveg egy vers volt, amelyen Kocsubej Alexander írt. Ez nagy sikert aratott az osztályban. Néhányan utána is néztek. A szöveg egyébként az Egy dunántúli mandulafáról átköltése volt.
Amikor a Tanárnő Janus életéről mesélt röviden érdekesnek találtuk a történetet, és abban egyeztünk meg, hogy a tavaszi szünet utáni első napon megbeszéljük, hogy a Dekameronból egy novellát, vagy Janus életét „filmesítjük” meg.
A tavaszi szünet alatt is ötleteltünk, és megszerveztük ki, mit csináljon, mert egyre kevesebb időnk van, és a fórumon is tevékenykedtünk, lassan (főleg a tavaszi szünet alatt) egyre több bejegyzés született, a csapatunkból már ketten szinte minden bejegyzéshez írtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése